Przypadki zgonów z powodu listerii. Linie lotnicze przyznają, że mogły podawać skażone mięso
„Zostaliśmy poinformowani przez jednego z naszych dostawców produktów mięsnych, że w jego zakładzie mogło dojść do skażenia przez listerię. Z tego względu możliwe jest, że skażone produkty mięsne mogły być serwowane na śniadanie w naszej klasie biznes” – czytamy w komunikacie KLM. Linie lotnicze podkreślają, że spożycie takiego mięsa może stanowić zagrożenie dla zdrowia, szczególnie w wypadku kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych i osób z osłabioną odpornością. KLM zapewnia też, że obecnie mięso używane do przyrządzania posiłków podawanych na pokładzie samolotów tejże linii pochodzi od sprawdzonych dostawców i jest bezpieczne.
Pasażerowie, u których pojawią się objawy mogące świadczyć o listeriozie, proszeni są o kontakt z lekarzem rodzinnym. Linie nie podały, na jakich trasach podawane były podejrzane posiłki.
Z powodu zatrucia spożycia mięsa zatrutego bakteriami listerii w Holandii w ciągu ostatnich dwóch lat zmarły trzy osoby. Sprawa wiązana jest z produktami firmy Offerman powstającymi w zakładzie w Aalsmeer. Decyzję o ich wycofaniu ze sprzedaży podjęły sieci supermarketów Jumbo i Aldi.
Czym jest listerioza?
Listerioza to rzadka choroba zakaźna wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes. Infekcja rozpoczyna się zwykle od spożycia skażonego pałeczką pokarmu. Zakażenie jest możliwe także poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub skażoną wodą.
Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo. W wielu przypadkach pojawiają się objawy grypopodobne: gorączka, dreszcze, powiększenie węzłów chłonnych, bóle mięśni oraz złe samopoczucie. Listeriozę leczy się za pomocą leków przeciwbakteryjnych oraz antybiotyków. Taka kuracja trwa od 2 do 6 tygodni. Ciężkie przypadki listeriozy wymagają leczenia szpitalnego.